Jak být dobrý manažer? Chovejte se k lidem uctivě a pomáhejte jim, říká Business Directorka Wundermanu

Jak být dobrý manažer? Chovejte se k lidem uctivě a pomáhejte jim, říká Business Directorka Wundermanu

Fabiola Gallegos Rios vede u nás v pražském Wundermanu tým 70 lidí, kteří pracují pro klienty jako je GSK nebo Nestlé po celém světě. Jak sama říká, vede tým „70 profesionálních, skvělých a nadšených lidí.“

Pochází z Mexika, a když se s ní setkáte, obklopí vás pořádnou dávkou energie, optimismu a hlavně lidskosti. Její kolegové na ní oceňují, že dokáže pracovat pod stresem a za téměř každých situací zachovává klid. A empatie má na rozdávání.

Co má na Česku ráda a co jí tu chybí? A co jí přijde na češtině nejobtížnější? To vše prozradila v našem rozhovoru.

Pocházíš z Mexika. Jak vypadala tvoje cesta k nám do Prahy?
Bylo to před 14 lety. Jedna česká softwarová společnost mě na rok najala z Mexika jakožto projektového manažera pro migrační projekt DHL v několika zemích. Poté jsem dostala nabídku z jiné, americké firmy a bylo pro mě požehnáním se v této zemi nadále rozvíjet jak profesionálně, tak osobně.

Lidé tě znají jako milou, vstřícnou a plnou optimismu. Kde všechnu tu energii bereš?
Snažím se svou energii a pozornost směřovat ven a energii přijímat tím, že jednám s lidmi a snažím se být akční. Nejraději mám mluvenou formu komunikace. Z diskuze a aktivity se nejvíc naučím a pomáhá mi to být společenštější a expresivnější. Stejně tak si ovšem najdu čas na sebereflexi, díky ní se mohu poučit z vlastních chyb.

Jaký způsob vedení je ti vlastní?
Nejraději mám strategický management, protože se neomezuje pouze na vrchol organizační struktury. Je určený pro širší obecenstvo na všech úrovních, pro všechny, kteří mají zájem o vysokou kvalitu života, týmu nebo organizace. Alespoň 70 % takového vedení obvykle vyžaduje strategické myšlení. Strategický manažer například vyplňuje prostor mezi potřebou nových příležitostí a praktickými potřebami pomocí normativních souborů návyků. Efektivní strategický management dává organizaci to, co od vedení potřebuje v časech změny.

Máš nějakou radu pro ostatní manažery?
Neustále musíme mít na paměti, že každý člověk je jiný a úkolem manažera je kultivovat způsoby, kterými člověk může uspět. Nemusíme s ním vždy souhlasit nebo se nám nemusí líbit způsob, kterým něco dělá, ale ve finále vždy záleží na konečném výsledku. Nezapomeňte se také ke svým lidem chovat uctivě a snažte se jim poskytnout pomoc a vedení, které potřebují.

Které místo v Česku ti nejvíce učarovalo?
Český Krumlov, Český ráj a samozřejmě Pražský hrad.

Co se ti na Česku líbí?
Je to krásná malá země s úžasnými místy a nádhernou přírodou, každé české město má neskutečnou historii. V každém koutě této země je cítit dotek důležitých dějin.

Určitě jsi měla možnost ochutnat některé české speciality – svíčkovou, guláš, vepřo-knedlo-zelo. Chutnají ti, nebo máš raději mexickou kuchyni?
Z českých jídel mám nejraději svíčkovou, knedlíky, vepřo-knedlo-zelo a pečenou kachnu se zelím. Mexické jídlo samozřejmě miluji, doma si vařím, jak jen můžu.

Chybí ti v Česku něco?
Moje rodina, moře a čerstvé mořské plody.

Chodíš na hodiny češtiny?
Chodím, ale ráda bych chodila častěji.

Co je na našem jazyku nejobtížnější?
Výslovnost několika souhlásek v řadě za sebou. 😊

Budou to tvoje první Vánoce v Praze?
Ne, už jsem tu strávila více než 10 Vánoc a každý rok je slavíme v českém stylu – s přáteli peču tradiční cukroví, pochutnám si na kaprovi s bramborovým salátem a čekám, co nám Ježíšek přinese za dárky.

V čem se Češi liší od jiných národů?
Jsou svobodomyslní, vyžívají se ve sportu, přírodě a samozřejmě v pivu!

Co ráda děláš ve svém volném čase?
Během sezóny hraju golf. Ráda si přečtu nějaký dobrý thriller a také vařím, zejména pak thajská či indická jídla, miluji koření. Čas od času cvičím jógu a ráda cestuji, především pak do zemí s vinařskou tradicí.

Ano, máš zajímavého koníčka – sommeliérství. Kdy a jak to začalo? Účastnila ses nějakého kurzu? Pořádáš nějaká setkání pro přátele?
Víno mě fascinovalo už od mých 20 let. Kulturu vína jsem dlouho studovala sama, až před 3 roky jsem se rozhodla stát profesionálním sommeliérem. Absolvovala jsem prestižní sommeliérskou školu v Madridu a následně jsem se vydala na dráhu porotkyně na mezinárodních vinařských soutěžích. Jsem držitelkou tří certifikátů WSET, což je jedna z nejvyšších vinařských autorit. Byla jsem porotkyní na několika mezinárodních soutěžích ve Španělsku, Mexiku, Chile, Bulharsku a ve Francii.

Co se ti líbí na Wundermanu?
Wunderman nabízí vše potřebné ambiciózním klientům, kteří chtějí vyčnívat z davu. Naše silné digitální a strategické týmy pomohou klientům těchto cílů dosáhnout. Líbí se mi také ovoce a dortíky, které dostáváme během dopoledne, ty jsou super!

Kategorie: Agentura, Data, expert, Wlip, Zajímavé projekty