O Praze jsem toho moc nevěděl. Stál jsem na nádraží a přijel, dnes to tady miluji, říká kolega Danny

O Praze jsem toho moc nevěděl. Stál jsem na nádraží a přijel, dnes to tady miluji, říká kolega Danny

Jde spolu dohromady sokolnictví, vaření, marketing, truhlařina a láska ke dřevu? Budete se divit, ale jde. Náš kolega z Wundermanu Danny Bankeman je toho důkazem.

Danny, jak ses dostal do Prahy a jak dlouho tu žiješ?
Je to celkem obyčejný příběh. V místě, kde jsem žil předtím, jsem se celkem nudil. Rozhodl jsem se, že potřebuji nějakou změnu. Na svoje narozeniny v srpnu 2015 jsem si řekl, že si koupím lístek do prvního města, na které narazím. A tak jsem si koupil vlakovou jízdenku do Prahy. Sbalil jsem krosnu, odešel na nádraží a za pár hodin jsem byl tady.

Byla to má první návštěva České republiky a moc jsem toho o ní nevěděl. Tři a půl roku po téhle příhodě jsem stále tady. A ani jeden den jsem toho nelitoval. Podařilo se mi najít místo k bydlení a také několik zajímavých prací v Kickstarter start-upech. Některé z nich byly i celkem úspěšné, nevýhodou byly snad jenom nepravidelné výplaty.

Narodil ses a dlouho jsi žil v Haagu. Co se ti líbí na Praze a Wundermanu?
Prahu miluju. Je tu pořád co dělat, kde se dobře najíst, kam vyrazit s přáteli. Shání se tu lépe bydlení než v Nizozemsku, a i životní náklady jsou tu vyváženější. Češi jsou navíc známí tím, že jsou celkem samotářští, alespoň než vás lépe poznají. To mi skvěle vyhovuje.

Stále mám ale problémy s češtinou. Není v ničem podobná žádnému z jazyků, který znám. A pravidla v gramatice jsou plná výjimek, mnohdy je jich více než samotného praktického užití. I tak se ale učím. A když někomu ukážu, že mám snahu se dorozumět, pomůžou mi.

Wunderman je skvělý. Dostal jsem se k němu přes doporučení, v té době jsem hledal nějaký stabilní příjem. Je to vlastně první velká firma, ve které pracuji, a jsem mile překvapen, jaká kultura tu panuje. Je zajímavé pozorovat, odkud lidé tady jsou a jaké mají zájmy. Díky Wundermanu jsem získal nové přátele a naučil se novým dovednostem.

Co mám ale na Wundermanu nejradši, je možnost práce s Adobe Creative suit. Trávím s ním hodně času i mimo pracovní dobu, učím se využívat všechny nástroje, které nabízí.

Jak dlouho pracuješ ve Wundermanu a na jakých klientech? Vystřídal jsi tady několik pozic, zavzpomínej trochu…
Moje pozice se jmenuje Campaign Developer, pracuji v konzultační skupině Miroslava Křivánka. To znamená, že jsem zodpovědný za nastavení veškeré logiky, takzvaných customer journeys i dalších činností pro naše klienty a trhy.

Ve většině případů k tomu používám nástroj SalesForce. Tento rok spouštíme SalesForce na devatenácti trzích, kde působí klient Beiersdorf. Plus samozřejmě musíme nadále vyvíjet a pečovat o trhy, na které jsme vstoupili v loňském roce.

Ve Wundermanu jsem začal pracovat před třemi lety, v březnu 2016. Začínal jsem ve Ford E-mailing Teamu jako vývojář, z čehož se nakonec v roce 2017 vyklubala nabídka na šéfa tohoto týmu. V únoru 2018 jsem přibral další roli, projektový manažer právě pro Beiersdorf. Tahle společnost vlastní značky jako je třeba NIVEA, Labello, Hansaplast, Eucerin.

Klient chtěl tehdy sjednotit všechny svoje světové trhy pod jednu platformu a nás požádal, abychom mu pomohli tenhle proces řídit od začátku až do konce. Mně začaly přibývat povinnosti, což rychle vyústilo v rozpuštění e-mailingového týmu, jehož projekty se přesunuly do jiného týmu v rámci Wundermanu. A tak jsem začal pracovat jen pro Beiersdorf. V roce 2019 jsme se rozhodli, že moje schopnosti jsou mnohem více technického rázu, a tak se stalo, že jsem přijal pozici Campaign Developer.

Slyšela jsem, že jsi napsal svou vlastní kuchařku. Co tě k tomu přivedlo?
Miluju vaření a pečení. Sdílet s lidmi jídlo je jednoduchá věc, která jim přitom udělá tak velkou radost. Během let jsem nastřádal spoustu receptů, a tak mě napadlo poskládat je do jedné knihy. Taky mi to ušetří spoustu práce s vánočními dárky, jelikož plánuji knihu dokončit v prosinci 2019.

Je tvá kuchařka něčím výjimečná? Jsou tam například recepty jen z tvé rodné země, nebo je mezinárodní?
Je tam hodně receptů, které jsem se naučil, když jsem vyrůstal. Takže můžete očekávat hodně holandské kuchyně. Pečiva, dortů a zákusků u nás najdete hojně. Ale nejenom ty, jsou tam i zdravější recepty. Také bych do kuchařky rád přidal recepty, které jsem vymyslel sám. Moc zkušeností s vařením jídel z jiných zemí nemám, ale kdo ví, třeba to bude námětem nějaké z dalších mých kuchařek.

Kde jsi čerpal inspiraci k receptům?
Hodně jsem se naučil od své rodiny, především od maminky a babičky. Obě vždy vařily svá skvělá jídla jen tak z hlavy, bez receptu. A to jsem po nich asi zdědil. Moje maminka se vždy snažila, abych se učil sám a sám si i přicházel na vlastní chyby. Když se něco nepovede, je potřeba přijít na to proč, poučit se a zapamatovat si to pro příště.

V dnešní době existuje i spoustu skvělých YouTube kanálů, které se zabývají kreativním vařením a které mě inspirují k experimentům s novými recepty. Binging with Babish, Bon Appetit, America’s Test Kitchen. Ty můžu sledovat hodiny, když zrovna sám nevařím.

Dá se tvoje kuchařka někde koupit?
Nebude na prodej. Plánuju vytisknout asi třicet či čtyřicet kopií a ty rozdat mezi rodinu, přátele a kolegy. Bude k mání i jako PDF, až bude hotová. Ale kdo ví, pokud se opravdu povede, třeba jich vytisknu víc. Jestli ano, tak bude stát pouze to, co náklady na její výtisk.

Vaříš často? A vaříš někdy i pro kolegy z Wundermanu?
Snažím se vařit zdravá jídla alespoň třikrát týdně, ale ne vždy se to povede. Každý víkend peču. Je skvělé, když vám byt každou neděli provoní čerstvě upečený chleba nebo croissanty.

Sem tam přinesu i něco do kanceláře. V Nizozemsku pečeme spoustu zajímavého a typického vánočního cukroví, které se snažím velmi pečlivě napodobit. Jelikož momentálně žiju sám, musel bych toho spoustu sníst. A tak o svátcích určitě něco kolegům donesu.

Plánuješ vydat i pokračování své kuchařky?
To záleží. Nemám absolutně žádné ambice s tou první. Ale pokud to všechno půjde hladce, klidně vydám i další. Už teď mám v zásobě dost receptů, které jsem posbíral při přípravě první knihy. Byla by škoda, kdybych si je všechny nechal pro sebe.

Co máš ještě rád, čím se zabýváš?
Hodně mě baví sokolnictví. V Nizozemsku mám licenci k chovu loveckých ptáků a jako malý kluk jsem se tím chtěl i živit. Takže jsem i nějaký čas trénoval sokoly, jestřáby a sovy. Vlastně dokážu pracovat s čímkoliv, co má peří a křídla. Chtěl bych se tomu věnovat víc i tady v Česku, jen co se trochu lépe naučím česky.

Taky mě baví práce se dřevem. Než jsem se přestěhoval do České republiky, vydělával jsem si opravou dřevěných podlah. Což je v Nizozemsku celkem dobře placená práce, lidé si podlah z pravého dřeva cení. A baví mě hudba. Hraju na elektrickou, basovou i akustickou kytaru asi osm nebo deset let. Nejsem nějak extra dobrý, ale i tak si hraní užívám.

Recept od Dannyho:

Lahodné ovocné smoothie

Perfektní pro pošmourné jarní dny, kdy sice počasí stále vypadá na prosinec, ale vy se snažíte začít jíst zdravěji, protože léto už je za dveřmi. Plné vitamínů a kombinuje všechno nezbytné pro start nového dne. Nebo s ním můžete zahnat “chuť na něco”.

Čas přípravy: 5 minut
Na 1 sklenici potřebujete:
1/2 malé brokolice
1/2 zralého avokáda
1/2 zralého manga
100 ml jablečného džusu
Špetku muškátového oříšku
1 ČL skořice
1 PL olivového oleje (můžete ho nahradit arganovým, který je sice lehčí, ale je těžší ho sehnat)
1 PL oloupaných slunečnicových semínek

Nakrájejte syrovou brokolici, avokádo a mango na kousky. Rozmixujte spolu s muškátovým oříškem skořicí, džusem a olejem, až získáte lahodnou tekutinu. Ozdobte slunečnicovými semínky.“

_____________________________________________________________________________________________

Danny Bankeman pochází z Haagu v Nizozemsku, v Praze žije už tři roky. Pracuje jako Campaign Developer v Consultancy group Miroslava Křivánka. Ve Wundermanu je od roku 2016. Velmi ho baví vaření, plánuje vydat svou vlastní kuchařku. Mezi jeho další koníčky patří sokolnictví, truhlařina a hudba.

 

Kategorie: Agentura, Data, expert, Trendy, Wunderlidi, Zajímavé projekty